Artists: Гайдамаки

gaydamaky.jpgГайдамаки – послідовники українського культу традиції сьогодні. Через свою духовну та музичну чесність вони віддані справі повернення їхньої культури з рук корупції, аморальної свідомості. Гайдамаки розпочали свою кар’єру у 1991, невдовзі після того, як Україна проголосила свою незалежність від Радянського Союзу. У той час гурт був відомий як Актус і в основному грав місцеві концерти на сцені київського андерграунду. За відсутності плідної місцевої сцени популярної музики, Актус звернувся до звуків регі, ска та панк музики по свіжу альтернативу. Гурт також приваблював політичний ефект цих жанрів у суспільстві. Ідея того, що через музику можливі значущі соціальні зміни, надала ще більшого прагнення грати саме так. Названа знахідка пізніше стала ключем до їхньої реалізації власне українського музичного стилю. Прагнення Гайдамаків – викувати правдиво український музичний стиль, який зберігає свій спадок та традиції як джерело для натхнення.

1993го року із появою вокаліста та сопілкаря Олександра Ярмоли та акордеоніста Івана Леньо, відомих та шанованих у фолькових колах, гурт почав чимдалі більше впроваджувати елементи української народної музики у свої композиції.

Від початку ранніх 90х Актуса чимало їздив у тури Європою. На відміну від більшості виконавців популярної української музики, які пропагують естраду радянського ґатунку або копіюють західних та американських зірок, Актус мав на меті показати елементи української народної музики крізь мікс створений з різних культур, в тому числі з регі та ска.

Щодо 2001го, то саме тоді гурт віднайшла для себе рекордингова компанія ЕМІ і це був її перший контракт в Україні. Настав час встановити ще більш тісний зв’язок із власною культурою шляхом зміни назви Актус на Гайдамаки на честь історичної події - гайдамацької повстанської революції, яка відбувалася в Україні у 18ст. Це повстання було реакцією українських селян та кріпаків проти репресивної зовнішньої окупації.

Щойно з’явилася правильна назва для правдиво українського гурту, був випущений однойменний альбом. Це був перший альбом гурту, проте на ньому можна почути одного з найкращих кобзарів – Тараса Компаніченко. Для цікавих та уважних там трапляється спів Пилипа Ярмоли, тоді ще малого сина Олександра Ярмоли. Серед інших запрошених музикантів є Віталій Панцьо на цимбалах та Євген Бориславський на трубі. Більш того, на підтримку альбому був відзнятий кліп до хіту „Полісся”. Сам альбом був достатньо незвичним явищем для української сцени того часу. Відтоді Гайдамаки – правдиві воїни світла – постійно борються за витончення душ та музичних смаків українців та всього людства.

Музика Гайдамаків запалена різними етнічними наспівами з усього світу, особливо з різних регіонів України, таких як Полісся, Буковина та Закарпаття. Інші музичні впливи містять панк музику пізнього Шейна МакГована (Shane McGowan) та таких регі команд як Бьорнін Спір (Burning Spear) та Блек Ухуру (Black Uhuru).

Протягом 2001 - 2006 років гурт брав участь у різних фестивалях. Найважливіші з них:

„Litomerzickyj Korzen"-2002, 2003,(Літомерж, Чехія),
"Parismuusika festival" - 2003 (Вільянді, Естонія),
"Viljandi Folk"- 2003, (Вільянді, Естонія),
"Pohoda" festival - 2001, 2002 (Тренчин, Словаччина)
"Asian Dub Foundation" - 2004 (Тур Словаччиною),
"Mazepa Fest" - 2004, 2006, 2007(Полтава, Україна),
"Шешори" - 2004, 2005, 2006 (Шешори, Україна),
"Країна Мрій" - 2005 (Київ, Україна),
"Рок Екзистенція" - 2002, 2004, 2005 (Київ, Україна),
"Оrcestra Swjatecnej Pomochy" - 2004, 2005 (Стальова Воля, Варшава, Польща),
"Przystanek Woodstock" - 2005 (Костжин на Одері, Польща),
"World Cup Football" - 2006 (Тур Німеччиною)
"Mundial" - 2007 (Тільбург, Нідерланди)
"AmsterdamRootsFest" - 2007 (Амстердам,Нідерланди)
"Musicas do Mundo" - 2007 (Сінес, Португалія)


... тощо

У квітні 2004 гурт видав свій другий альбом за назвою „Богуслав”. Цього разу ватага поринула в українські народні співи ще глибше у пошуках ідей, матеріалу та фактури. Ансамбль запросив скрипаля Василя Хеккера, мабуть найбільш впливову особистість автентичної української фолькової гри на скрипці, для спільної праці над проектом. Бандурист – гітарист Юрій Фединський з Нью-Йорку, США, переїхав до Києва аби доєднатися до ансамблю/Я. Також український фрістайловий бандурист Роман Гринків (всесвітньо знаний по своїх роботах із Андреасом Волєнвайдером (Andreas Vollenweider) та Ал Ді Меолою (Al Di Meola)) взяв участь у записі „Богуслава” Гайдамаків. Крім того гурт запросив двох молодих панянок з автентичного українського хору „Божичі”: Наталю Сербіну та Машу Фірсову, - для бек-співів у більшості пісень альбому. За декілька місяців, щойно Гайдамаки знайшли правильного режисера, був створений відео кліп на пісню такої самої назви, що й альбом. Санін, який також є режисером Мамаю, зумів показати одночасно красу українського села з його людьми та те, як глибоко музики люблять своїх братів та сестер, своїх коханих та Батьківщину. Кажуть, що в музиці награній на „Богуславі” можна почути близькі Карпати та далеку Ямайку, танці та смуток, любов та безжалісну битву.

Усе літо 2004го Гайдамаки провели в турі Естонією, Польщею, Чехією, Словаччиною та Румунією.

Восени відбулися певні зміни у складі гурту. Два музиканти – Руслан Трочинський (тромбоніст) та Влад Гримальський (dub-master) – пішли та два нових учасники – Євген Дідик (трубач) та Сергій Браварнюк (перкусіоніст) – були прийняті до ансамблю. Із їхньою появою почався новий етап у розвитку гурту.

Наприкінці 2004го усі, кому небайдуже майбутнє їхньої країни та хто цінує демократичні цінності, були захоплені Помаранчевою революцією. Звісно, Гайдамаки були серед артистів, що виступали на Майдані Незалежності – головному плацу країни – підтримували „людей Майдану” (близько 100 – 500 тис. присутніх одночасно) своєю вибуховою енергією та безумовною любов’ю до Батьківщини. І що варто уваги і є незаперечно безпрецедентним – ніхто не постраждав, жодного злочину або навіть хуліганства не було зареєстровано. Кажуть, що це все завдяки миролюбному ефекту музики.

Демократія варта того, щоб за неї боротися та правдиві воїни світла – Гайдамаки – зробили все можливе через свою музику аби розчистити її шлях в Україні.

2005 рік був надзвичайно плідним для ансамблю. Гайдамаки енергійно розпочали рік (відіграли тур Польщею з більш, ніж 30 концертів, 12 з яких – у січні) та брали участь далі у фестивалях протягом року, збираючи новий матеріал для їхнього третього альбому. З фестивалів можна назвати такі: „Шешори – 2005” (Україна), „Країна Мрій” (Україна), „Пшистанек Вудсток” (Польща), „Рок Екзистенція” (Україна) тощо.

На „Пшистанек Вудсток” Гайдамаки грали перед 250-400 тисячами присутніх. Вони були хедлайнерами останнього дня на фольговій сцені та також грали того самого дня у прайм-таймі на головній сцені. Україна була вперше представлена на найбільшій сцені Європи! Із довірою до текстів ревю події ми можемо стверджувати, що кількість поціновувачів українського фольку та карпатієн ска чимало збільшилася

Більш того, за місяць після фесту Гайдамаків повідомили про те, що вони наміновані у конкурсі „Plebiscyt Zlotego Baczka 2006” організований польською благодійною організацією “Wielka Orkiestra Swiatecznej Pomocy”.

Осінь була часом плідної праці в студії аби вчасно випустити 3-ій альбом. Гурт брав участь лише у найбільш значущих українських подіях.

У січні 2006го Гайдамаки підписали контракт з EastBlock та невдовзі “Ukraine Calling” („Перверзія”) був презентований у Берліні на вечірці - презентації 21го лютого. Задля кращого просування альбому та насолоди слухачів живим звуком української музики, Гайдамаки заграли ще одну серію концертів Європою. Карпатієн ска чимдалі захоплює все більше уваги та запалу тепер вже не тільки серед молоді, а й в представників різних вікових, соціальних тощо груп населення.

За декілька тижнів Гайдамаки опинилися на сьомому місці у європейському хіт - параді „Співів світу” (World Musics Chart Europe). Більш того, їхня „З-за нашого стодолов” потравила до плей – лісту Чарлі Джілетта (Charley Gillett), який є один з ключових радіо ведучих у царині „співів світу” та найкращій ведучий БіБіСі у своєму напрямі. Його програма „Звуки світу” ("The Sound of the World") транслюється по всьому світі та є орієнтиром для багатьох інших радіо ведучих у різних країнах.

Жовтень 2006 року став знаковим для нового альбому, оскільки завдяки „Ukraine Calling” („Перверзія”) німецький лейбл „Eastblok” увійшов у двадцятку кращих лейблів світу (WOMEX / World Music Charts Europe „Top Label Award winners for 2006”). Церемонія ногородження проходила в Севільї, Іспанія, на якій були присутні і самі творці високо оціненого продукту.

P.S. “Ukraine Calling” (“Перверзія”) чималою мірою взяла натхнення від Юрія Андруховича та присвячена і йому також. У березні 2006 на великому відкритті лейпцизького книжкового ярмарку присутні аплодували стоячи промові, що він її виголосив під час одержання винагороди за європейське взаєморозуміння.

Як сказав один з критиків: „Музика Гайдамаків – це Європа, якої ми не знали досі”