Artists: Мандри

mandry.jpgІдея створення групи належить Фомі, раніш відомому в музичному андеґраунді Києва по творчій формації "День вмирає рано". В пору становлення (1995-1997 рр.) "МАНДРИ" мали у своєму складі трьох музикантів (Фома - гітара, вокал; Олександр Коханівський – бас; Олег Воробйов - перкусія), а звучання групи було переважно акустичне. 

В жовтні 1997 р. до групи приєднався акордеоніст Леонід Бєлєй, який доповнив пісні Фоми мелодійним колоритом. А також змінився перкусіоніст. Салман увійшов до складу "мандрівників" з повним „боєкомплектом” найрізноманітнішої перкусії. До сих пір «МАНДРИ», мабуть, єдина українська група, що має штатного перкусіоніста. У цьому оновленому складі колектив виступив на розігріві групи "Аукцыон" в київському ПК КМУЦА, в жовтні 1997 р. На жаль, виступ був не дуже вдалим і після нього, з різних причин, постало питання про подальше існування групи. Але знайомство музикантів з керівником щойно створеного продюсерського центру "Астероїд" та підписання контракту з ним, дає можливість "Мандрам" продовжити активну творчу діяльність.

Група запрошує барабанщика Андрія Занька та бас-гітариста Сергія Чегодаєва, який приходить на зміну Олександру Коханівському. В результаті, звучання колективу кардинально змінюється. Якщо раніше основний акцент ставився на пісенне виконання, то з цього моменту музика групи набула сучасної ритмічної пружності і фактурно-мелодійної орнаментальності.

Через декілька місяців після оновлення складу виходить перший магнітоальбом, який було записано на студії "Астероїд". Оскільки пісні були записаний в атмосфері деякої поспішності, це залишило відбиток на якості альбому. Протягом майже пів року музичний матеріал трансформувався, перероблювався та перезводився.

В серпні 1998 р. була закінчена робота над першим відео кліпом на пісню "Романсеро про ніжну королеву" (режисер Антон Трофімов). Кліп швидко піднявся на почесні сходинки музичних відеочартів України. У вересні 1998 року на Першому Всеукраїнському конкурсі музичного відео цей кліп увійшов до трійки кращих, а також був визнаний як один з кращих в номінації "режисура".

У грудні 1998 р. виходить перший CD - сінгл групи "МАНДРИ", який окрім 7 звичайних аудіо треків, мав мультимедійний додаток, вміщуючий перший відео кліп, текстову інформацію та фотоальбом колективу.

Протягом 1998 р. "МАНДРИ" з концертами відвідують Львів, Дніпропетровськ, Херсон, Донецьк, Мінськ та концертують у самому Києві.

Січень 1999 р. став завершальним в роботі над другим відео кліпом на пісню "Картата сорочка", прем‘єра якого відбулася на початку лютого на національному телеканалі "1+1".

Вцілому 1999 р. для групи "Мандри" був насичений концертною та студійною роботою. Навесні колектив відвідав фестиваль присвячений 50-річчю Європейського Союзу, котрий відбувся в столиці Угорщини м. Будапешт.

Літом цього ж року "Мандри" виступали на міжнародних фестивалях "ROCK-КИЇВ" (м. Київ) , "PEPSI-SZIGET" (м. Будапешт) та "СЛОВ‘ЯНСЬКИЙ БАЗАР" (м. Вітебськ). Наприкінці літа також був відзнятий матеріал для кліпу на пісню "Русалки".

У квітні 2000 р. "Мандри" презентували широкому загалу свій повновмісний CD - альбом "Романсеро про ніжну королеву" (“Караван-рекордз”) та відео кліп "Русалки".

Червень 2000 р. - "МАНДРИ" беруть участь у Міжнародному фестивалі української культури, що проходив у м. Сопот (Польща).

Вересень 2000 р. – участь у фестивалі ”Рок-екзистенція” (м. Київ).

У листопаді 2000 р. – видання максі-синглу ”Русалки” (”Караван-рекордз”).

З 14 по 26 травня 2001 р. група ”МАНДРИ” вирушає у великий тур містами Польщі. Майже за два тижні відбулося 11 концертів у Вроцлаві, Варшаві, Кракові, Щецині, Глівіце, Білостоку, Ольштині, Сопоті та Любліні.

На початку листопада 2001 р. у Франції компанією “Creon Music” було видано компакт диск – збірку “Український рок”, до якого увійшли декілька пісень групи.

У березні 2002 р. на телеекранах України з‘явився відео кліп групи “МАНДРИ” на пісню “Дочка мельника”.

19 травня 2002 р. “МАНДРИ”, разом з групою музичних колективів і виконавців, що представляли сучасну українську молодіжну культуру, дають концерт в одному з найпрестижніших клубів Лондону “Hippodrome”. Концерт відбувся в рамках Фестивалю української культури у Великій Британії.

Наприкінці вересня 2002 р. на одному з українських телеканалів відбулася прем‘єра анімаційного відео кліпу групи на пісню “Орися”.

17 жовтня 2002 р. “МАНДРИ” презентували слухачам свій новий альбом під назвою “Легенда про Іванка та Одарку” (Компанія “Lavina music”).

17 травня 2003 р. "МАНДРИ" беруть участь у міжнародному фестивалі присвяченому Дню Об‘єднаної Європи, який проходив у Києві.

Наприкінці серпня 2003 р. почалися зйомки нового музичного кліпу на пісню “Вітре цигане”, прем‘єра якого відбулася на всеукраїнському музичному каналі „М1” у жовтні.

Квітень - травень 2004р — зйомка та прем’єра нового відео кліпу на пісню „Калина”.

14 липня 2004р. „МАНДРИ” беруть участь у першому міжнародному фольк-фестивалі „Країна мрій”.

Серпень - жовтень 2004р. — група вирушає в концертний тур „ТАК” по 40 містах України в підтримку кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Листопад - грудень 2004 р. — „МАНДРИ” беруть активну участь у ”Помаранчевій революції”. Раніше написана пісня „Не спи моя рідна земля” часто звучить на Майдані.

10 липня 2005 р. гурт виступаєна другому за ліком фольк-фестивалі „Країна мрій”. 25 вересня грає на сцені фестивалю „Рок-екзистенція”.

2005 р. — запис у студії альбому „Дорога”.

1 лютого 2006 р. світ побачив третій повноцінний альбом гурту — „Дорога”.

Березень 2006 р. — випуск відео кліпу „Не спи моя рідна земля” (режисер Ю. Морозов).

Травень 2006 р. – випуск відео кліпу на пісню „Любов” (режисер Ю. Морозов).